13 Koken en bakken De oven Vroeger zwoeren chef-koks bij een fornuis met ingebouwde oven. Vandaag is dat lang niet meer het geval: leve de aparte kookplaten en ovens! Die zijn immers gemakkelijker te combineren en aan te passen dan hun voorgangers, zodat u uw kookruimte zelf naar believen kunt samenstellen. De oven kan op ooghoogte of lager worden ingebouwd. Kiest u voor het eerste, let er dan op dat hij, afhankelijk van uw gestalte, niet hoger komt dan 75 tot 100 cm voor een vlotte en veilige toegang. Een oven die opengaat als een kast, met neervallende deur of met een schuifdeur, aan u de keuze, afhankelijk van de beschikbare ruimte. Inbouwovens hebben standaardafmetingen: 60x60x55 (I x h x d). De ovenfabrikanten bieden verschillende kookmethodes aan: • met statische warmte: de gerechten worden via boven- en onderwarmte verwarmd volgens het convectieprincipe. Onder- en bovenwarmte kunnen ook apart functioneren. De grill bevindt zich net onder de koepel van de oven. Hij bezorgt de gerechten een smakelijk goudgeel korstje. • met hete lucht: een ventilator achter in de oven stuwt de warme lucht rond die wordt geproduceerd door een verwarmingselement. Die warme lucht wordt dan in de oven geblazen of gestuwd. De lucht wordt voortdurend gefilterd en draagt dus geen geurtjes mee. • met stoom: het laatste snufje op technologisch vlak. Bij het bereiden van voedingswaren in de stoomoven blijven de voedingswaarde, de vitamines én de smaak beter bewaard. Door hete lucht en stoom af te wisselen, kan u de gerechten door en door bakken en braden. • de combi-oven: die kan niet minder dan vijf functies aan. Naast magnetron en hete lucht ook nog grill, magnetron in combinatie met hete lucht, en magnetron in combinatie met grill. • de gasoven: dit is de minst populaire oplossing. • de magnetron: zie verder. Een oven heeft een vermogen van 3 tot 4 kW. Hij wordt gevoed door een eenfasige geleider met een doorsnede van minstens 2,5 mm en beveiligd door een automatische zekering van 20 A. www.bouwen-verbouwen.be 249 MIELE AEG MIELE SMEG SMEG Pagina 248

Pagina 250

Voor gidsen, online verenigingsbladen en handleidingen zie het Online Touch content management beheersysteem systeem. Met de mogelijkheid voor een online shop in uw boeken.

BOUWEN & VERBOUWEN Lees publicatie 10022Home


You need flash player to view this online publication