In Kessel-Lo (Leuven) kreeg een gezin een volledig nieuwe kijk op zijn woning. Dat was te danken aan de voorstellen van de architecten van het Gentse atelier NU. Een grote woning die vroeger opgedeeld was in appartementen, werd met dit renovatieproject getransformeerd tot een nieuwe eengezinswoning vol persoonlijkheid. Oorspronkelijk namen de bouwheren contact op met het architectenatelier NU om hun pand te renoveren en te vergroten met de constructie van een aanbouw. Zij wilden een echte, directe en rijkere relatie met de tuin creëren en meer natuurlijk licht binnenbrengen. De architecten vonden echter een ander antwoord op die behoefte aan meer ruimte, openheid en licht. Volgens hen hadden de bestaande ruimtelijke kwaliteiten van de woning en de beschikbare ruimte immers een interessant en exploiteerbaar potentieel. Uiteindelijk werd ervoor geopteerd om geen aanbouw te realiseren maar de leefruimte aan de binnenzijde van de woning volledig te reorganiseren. In die reorganisatie eiste beton zijn plaats op. De eerste ingreep van de renovatie was de sloop van kleine bijgebouwtjes om de achtergevel van de woning vrij te maken. De achtergevel onderging ook een grondige wijziging: er werden nieuwe vensteropeningen gecreëerd waarvan de grootste een zeer brede doorkijk vormt van de leefruimte naar de tuin. Ook de binnenruimte onderging een metamorfose. De vloerplaat tussen gelijkvloerse en eerste verdieping werd gedeeltelijk verwijderd waardoor de leefruimte een royaal, dubbel zo hoog volume kreeg. De leefruimtes liggen rond deze nieuwe open ruimte. Op de begane grond vinden we de keuken en de eetkamer. Een werkstudio aan de voorzijde fungeert als buffer tussen het publieke domein en de privésfeer van de woning. Op de eerste verdieping liggen aan de tuinzijde een zitruimte, een werkkamer en – aan straatkant – een tv- en spelruimte die vooral voor de kinderen bestemd is. Deze configuratie creëert functionele en bijzondere visuele relaties tussen de verschillende functies. Ze geeft de leefruimtes ook een mooie omvang, geaccentueerd door het dubbelhoge venster naar de tuin. 18 www.bouwen-verbouwen.be als sleu Beton als baken De renovatie van de binnenkant koppelt eenvoud aan persoonlijkheid. De architecten boden hun klanten een functionele en uitgezuiverde ruimte aan die tegelijk ook lééft dankzij enkele mooie kleinschalige ingrepen. Het ontwerp van het raamwerk van het grote venster, de glazen Pagina 17

Pagina 19

Scoor meer met een online shop in uw folders. Velen gingen u voor en publiceerden uitgaves online.

BOUWEN & VERBOUWEN Lees publicatie 10022Home


You need flash player to view this online publication